Rechtstreeks naar inhoud gaan

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Soundcloud
  • 'Sleutelstad.nl Nieuws' rss feed

Laatste update: donderdag 2 oktober 2014, 12:19

Leiden - donderdag 2 oktober 2014, 12:10
Chris de Waard - 0 reacties

Afbeelding bij Spaanse Hoer: Rafelranden van Leiden nog twee avonden op de Burcht

Voordat de nacht valt en hemelsblauw plaatsmaakt voor avondrood, worden de rafelranden van Leidens Ontzet pijnlijk zichtbaar. De plek waar het louche leven bij elkaar komt is de burcht. Burgers, travo's en prostituees, alles krioelt er door elkaar in een voorstelling waar heel Leiden weer een jaar op kan teren. Voor het vierde jaar op rij brengt Fields of Wonder rond 3 oktober een onzedelijke carrousel van muziek, zang, dans en vleierij.

Lees meer »

Leiden - donderdag 2 oktober 2014, 11:42
Chris de Waard - 0 reacties Artikel met audio

Afbeelding bij Grote 3 Oktober Optocht 'reist' door Leiden

De Grote Optocht die morgenmiddag door Leiden trekt heeft dit jaar alles te maken met reizen. Niet alleen op vakantie gaan naar verre oorden, maar ook bijvoorbeeld een reis door de tijd. Ook dit jaar wordt tijdens de optocht de rood-wit fotowedstrijd gehouden. De jury gaat weer op zoek naar de mooist in rood/wit uitgedoste feestgangers.

Lees meer »

Leiden - donderdag 2 oktober 2014, 11:32
Chris de Waard - 0 reacties

Afbeelding bij Vanmiddag officiële start Viering Leidens Ontzet: 15.74 uur op de Garenmarkt

De openingsvoorstelling van Leidens Ontzet begint vanmiddag om 15.74 uur (voor niet-Leidse horloges 16.14 uur) op het Festival Plaza op de Garenmarkt.  De openingsvoorstelling is gebaseerd op het thema van de viering van dit jaar. De bezoekers worden meegenomen op 'een bijzondere reis'. Dat wordt vooral een muzikale reis. Met bijzondere, niet geijkte muziekinstrumenten.

Lees meer »

Leiden - donderdag 2 oktober 2014, 11:23
0 reacties

Afbeelding bij Verenigingen opgelet: Jury Joppenszprijzen Taptoe let op thema 'Op Reis'

Ieder jaar looft de Commissie Optocht en Taptoe drie prijzen uit aan Leidse verenigingen die in de Taptoe de doelstellingen van hun vereniging het best tot uitdrukking brengen binnen het thema van de Taptoe. dit jaar is dat: 'Op Reis'. De namen van de winnaars komen langs in de Grote Optocht op 3 oktober.

Lees meer »

Leiden - donderdag 2 oktober 2014, 11:15
0 reacties

Afbeelding bij Patiëntjes LUMC helpen Jochem Myjer met uitdelen wittebrood

Patiëntjes van het Willem-Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ) van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) worden namens het bestuur van de 3 October Vereeniging uitgenodigd voor in elk geval een van de meest traditionele onderdelen van de viering van Leidens Ontzet: De uitreiking van Haring & Wittebrood op 3 oktober in de Waag.

Lees meer »

Leiden - donderdag 2 oktober 2014, 09:40
0 reacties

Afbeelding bij Sleutelstadkrant huis-aan-huis in Leiden

Afgelopen week is de (periodieke) Sleutelstad-krant huis aan huis verspreid in heel Leiden (Als je geen nee/nee of nee/ja sticker hebt). Heel belangrijk voor vandaag en morgen: Op de voorpagina de tekst van het Leidse Volkslied!

Lees meer »

Leiden - woensdag 1 oktober 2014, 22:10
Chris de Waard - 6 reacties Artikel met fotoreportage

Afbeelding bij Breestraat zo goed als klaar: ergste leed voor winkeliers geleden

De herinrichting van de Breestraat is klaar. Althans, zo goed als. De afgelopen dagen werd de winkelstraat weer opengesteld voor langzaam verkeer en ook de pendelbusjes van het Haagwegterrein rijden hun vertrouwde routes weer door het centrum. Naast nieuwe stoepen, is ook het wegdek opnieuw geasfalteerd en zijn het straatmeubilair en de straatverlichting vervangen. Ook staan er nu digitale halteborden voor de bussen.

Lees meer »

Leiden - woensdag 1 oktober 2014, 18:11
Chris de Waard - 0 reacties Artikel met audio Artikel met fotoreportage

Afbeelding bij Minikoraal 2014: Ruim 3600 basisscholieren zingen met Jochem

Net als vorig jaar kwam ook vandaag Jochem Myjer even meezingen met de Minikoraal. Zijn lied 'La la la Leiden' kennen de kinderen uit hun hoofd, ook burgemeester Lenferink beweerde in de eerste uitzending van Sleutelstad 3 Oktoberradio 2014 dat hij een heel eind kwam met de tekst: "De eerste drie woorden sowieso!"

Lees meer »

Leiden - woensdag 1 oktober 2014, 17:30
0 reacties

Afbeelding bij Dure blokfluit aangetroffen bij veelpleger

De politie in Leiden heeft bij de controle van een bekende draaideurcrimineel een dure blokfluit aangetroffen. Omdat de man bekend staat als inbreker gaat de politie er vanuit dat het kostbare muziekinstrument is gestolen. Er is bij de politie geen aangifte bekend van de blokfluit die een nieuwwaarde vertegenwoordigt van circa 700 euro. De veelpleger beweert dat hij de blokfluit voor 20 euro heeft gekocht op een rommelmarkt.

Lees meer »

Leiden - dinsdag 30 september 2014, 22:57
0 reacties Artikel met fotoreportage

Afbeelding bij Brand aan Maresingel door vergeten kaars

Even voor half tien vanavond is brand ontstaan in een woning aan de Maresingel. Lekkend kaarsvet veroorzaakte waarschijnlijk kortsluiting in een stereo-installatie stond die daardoor in brand vloog. Dat gign gepaard met een hevige rookontwikkeling. 

Lees meer »

Leiden - dinsdag 30 september 2014, 21:20
Chris de Waard - 5 reacties Artikel met audio

Afbeelding bij Groen licht voor McDonalds Rooseveltstraat

In de loop van volgend jaar hoopt Walter Jacobs van McDonalds Leiden een nieuwe restaurant met McDrive te openen in het voormalige Leidsch Dagbladpand op de kop van de Rooseveltstraat. Bijna alle partijen in de Leidse raad scharen zich achter de komst van het fastfoodbedrijf naar het al jaren leegstaande pand.

Lees meer »

Oegstgeest - dinsdag 30 september 2014, 15:51
2 reacties

Afbeelding bij Zwembad Poelmeer moet sluiten

Het college van burgemeester en wethouders van Oegstgeest wil zwembad Poelmeer alsnog sluiten. Aanleiding is de al jaren zeer zorgelijke financiële positie van het zwembad. Het college komt bij de komende begrotingsbehandeling met een voorstel voor de sluiting. 

Lees meer »

Leiden - dinsdag 30 september 2014, 12:04
Chris de Waard - 14 reacties Artikel met audio

Afbeelding bij Stad in opstand tegen uitbreiding betaald parkeren

De ene na de andere bezorgde inspreker meldde zich afgelopen donderdagavond bij de raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid. De gemeenteraad had een flink deel van de avond ingeruimd om te luisteren naar de reacties uit de stad op de plannen van de coalitie om het betaald parkeren in Leiden uit te breiden naar bijna de hele stad. Alleen bewoners van de Merenwijk, de Stevenshof en Leiden Zuid-West ontspringen de dans.

Lees meer »

Leiden - dinsdag 30 september 2014, 09:14
Chris de Waard - 2 reacties Artikel met audio

Afbeelding bij Gemeentebegroting gepresenteerd: Leiden investeert vele miljoenen

Leiden investeert de komende jaren vele miljoenen in de stad. Dat blijkt uit de gemeentelijke conceptbegroting voor 2015 die PvdA-wethouder Marleen Damen gisteravond overhandigde aan de vice-voorzitter van de gemeenteraad, Magreet van Wijk. Het geld gaat vooral naar de binnenstad, het versterken van Leiden als kennisstad, de bereikbaarheid en in de verdere ontwikkeling van Leiden Bio Science Park. Ook gaat er veel geld naar het verbeteren van de kwaliteit van de openbare ruimte.

Lees meer »

Leiden - maandag 29 september 2014, 16:32
Ivo van Spronsen - 0 reacties

Afbeelding bij Staatssecretaris Financiën Wiebes op bezoek bij Politiek Cafe

VVD Leiden organiseert op maandag 6 oktober een Politiek Café met Eric Wiebes, staatssecretaris van Financiën. Hij komt vertellen over de plannen voor een belastingherziening. Ook kijkt hij terug op Prinsjesdag. Iedereen die interesse heeft of vragen willen stellen is welkom, lid van de VVD of niet, om naar de Branderij te komen.

Lees meer »

Leiden - maandag 29 september 2014, 16:01
Ivo van Spronsen - 5 reacties

Afbeelding bij Zorgen om recreatiewoningen in Oostvlietpolder

De Partij voor de Dieren, GroenLinks en PvdA maken zich zorgen over de verkoop van recreatiewoningen op het volkstuincomplex in de Oostvlietpolder. Het gebied heeft als bestemming volkstuinen en dat is volgens deze partijen iets anders dan recreatiewoningen.

Lees meer »

Leiden - maandag 29 september 2014, 15:33
Ivo van Spronsen - 0 reacties Artikel met audio

Afbeelding bij Herbeleef Leidens Onzet met Erfgoed Leiden

Vierhonderdveertig jaar geleden werd op 3 oktober Leiden ontzet van het Spaanse beleg. Het is in Leiden ieder jaar aanleiding voor het feest der feesten. Het barst zoals te ruiken, voelen en zien is in de stad over enkele dagen weer los.

Lees meer »

Leiden - maandag 29 september 2014, 14:52
Ivo van Spronsen - 1 reactie

Afbeelding bij Waterschapsbelasting in 2015 omlaag

Voor ingezetenen gaat in 2015 de waterschapsbelasting omlaag van 55% naar 50% van het kostenaandeel. Dat heeft de Verenigde Vergadering van het Hoogheemraadschap van Rijnland besloten. Hiermee wordt een 'weeffout' in de waterschapswet hersteld.

Lees meer »

Leiden - maandag 29 september 2014, 14:36
0 reacties

Momenteel kampen wij met een storing aan onze zendinstallatie. Het is nog niet duidelijk hoe lang het gaat duren. Monteurs zijn ermee bezig.

Lees meer »

Leiden - maandag 29 september 2014, 14:24
Ivo van Spronsen - 0 reacties

Afbeelding bij Historische 3 oktoberlezing: waarom paling?

Waarom Paling? De spreker gaf geen antwoord op deze centrale vraag van de historische 3 oktoberlezing die gisteren werd gehouden in het Academie-gebouw van de Leidse Universiteit. In een stampvol Groot Auditorium sprak Dr. Els M. Jacobs over het belang van tradities voor de 3 oktoberviering.

Lees meer »

Leiden - maandag 29 september 2014, 11:20
0 reacties

Afbeelding bij Dierenasiel houdt open dag op 4 oktober

Dierentehuis Stevenshage organiseert op dierendag een open asieldag. Naast dat burgemeester Lenferink deze dag de officiele opening doet van de nieuwbouw, zijn er ook tal van activiteiten. Iedereen kan een kijkje nemen achter de schermen en er kan ook wat gegeten en gedronken worden. Hondenschool 'Dogstart' geeft een demonstratie en vertelt over hondengedrag. Reptielenopvang ‘PretMetRep’ laat dieren zien die níet in Stevenshage worden opgevangen en vertelt over de verzorging ervan. 

Lees meer »

Leiden - maandag 29 september 2014, 09:39
0 reacties

Afbeelding bij Hakketak, Francine sprak…Luuc Koldenhof van Gelateria Maxim's

Het hart van ons centrum is ook een stukje van het mijne. Dus de kans dat je mij slenterend over de Nieuwe Rijn aantreft is groot. Groter zelfs sinds daar het nieuwe IJspaleis Gelateria Maxim’s begin vorig jaar op nummer 32 is geopend. Dat oude herenhuis is door Maxim’s eigenaar Luuc Koldenhof in samenwerking met de gemeente hersteld.

Lees meer »

Leiden - zaterdag 27 september 2014, 12:41
Gideon Roggeveen - 0 reacties Artikel met audio

Studiogast was dichter en voormalig directeur van het Letterkundig museum Anton Korteweg. Port of Call speelt live en Peter Visser en Govert de Kok voorzien in de film en muziektips. Presentatoren Han Ruijgrok en Gideon Roggeveen maken in de uitzending een uitstapje naar de zijlsingel alwaar een Kasteelboot is verschenen.

Lees meer »

Leiden - donderdag 25 september 2014, 16:20
0 reacties

Afbeelding bij App voor veilig en feestelijk Leidens Ontzet

Voor een veilig en feestelijk Leidens Ontzet op 2 en 3 oktober zetten de politie en gemeente een app in. Hiermee kunnen de feestvierders niet alleen het volledige feestprogramma zien, maar ook via een 'druktemeter' waar het al heel druk is en welke plekken ze dus het beste kunnen mijden.

Lees meer »

Leiden - donderdag 25 september 2014, 16:13
3 reacties

Afbeelding bij Harddrugsdealer opgepakt in woning Leliestraat

Afgelopen dinsdag is een 44-jarige man aangehouden in een woning aan de Leliestraat. Hij wordt ervan verdacht in harddrugs te handelen. De politie had meerdere meldingen ontvangen van overlast bij het betreffende pand. Na onderzoek werd duidelijk dat de verdachte mogelijk (hard)drugs verkocht.

Lees meer »

Leiderdorp - donderdag 25 september 2014, 16:09
0 reacties

Afbeelding bij Inbrekers van de weg geplukt bij controle

Agenten die in de nacht van dinsdag op woensdag op de Voorhoflaan in Leiderdorp de twee inzittenden controleerden van een personenauto constateerden een hele reeks aan overtredingen. Het duo werd omstreeks 04.45 uur staande gehouden voor een controle. De bestuurder, 41-jarige Hagenaar, bleek geen rijbewijs te hebben, gaf een valse naam op, had vermoedelijk drugs gebruikt en had in de auto bovendien een grote hoeveelheid inbrekerswerktuigen liggen.

Lees meer »

Leiden - donderdag 25 september 2014, 15:52
Chris de Waard - 8 reacties

Afbeelding bij Verkeerssituatie Haagse Schouw aangepast

Bromfietsers moeten op de haagse Schouwweg voortaan op de rijbaan rijden. Met die maatregel wil wethouder Robert Strijk de verkeerssituatie ter plaatse verbeteren. Op en bij de rotonde gebeuren om de haverklap ongelukken. Afgelopen week was het ook weer raak. Toen raakte een fietsster gewond doordat ze werd aangereden door een afslaande auto.

Lees meer »

Leiden - donderdag 25 september 2014, 15:27
Chris de Waard - 0 reacties Artikel met audio

Afbeelding bij Tonkelaar redenaar op zoek naar anekdotes Leidens Ontzet

Joost Bleijie, sinds 2006 de redenaar op 3 oktober, is op zoek naar leuke verhalen van Leidenaren om in zijn speech te gebruiken. In die 'Den Tonkelaarrede' tijdens de Koraalmuziek in het Van der Werfpark wordt een link gelegd met het thema van Leidens Onzet: 'Op Reis'.

Lees meer »

Leiden - donderdag 25 september 2014, 15:14
0 reacties

Afbeelding bij Hennepkwekerij gevonden in woning Lage Morsweg

Agenten hebben gisteren een hennepkwekerij opgerold in een woning aan de Lage Morsweg. De politie had aanwijzingen dat er een hennepkwekerij in de woning zat en stelde een onderzoek in. In de woning werd een ruimte aangetroffen met ongeveer 325 hennepplanten. De hennep en de benodigdheden om het te kweken zijn in beslag genomen en vernietigd.

Lees meer »

Leiden - donderdag 25 september 2014, 14:55
0 reacties

Afbeelding bij Verkeerscontrole: Beslag op 23 auto's en 60.000 euro achterstallige boetes en belasting

Bij een grote verkeerscontrole in Leiden Zuid-West is gisteren op 23 auto's beslag gelegd door de belastingdienst. Tien auto's zijn ook echt in beslag genomen. In het eerste geval gaat het om een administratieve maatregel. Er ligt beslag op de auto totdat de achterstallige belasting is voldaan, maar de eigenaar mag er wel zelf in blijven rijden. Verkopen is niet toegestaan. Voor de controle haalden motoragenten de auto's, motoren, brommers en zelfs een shovel van de weg. Ze werden naar het parkeerterrein achter de Vijf Meihal gedirigeerd waar de controles plaatsvonden.

Lees meer »

« Ouder nieuws

Bekijk het archief

  • banner dagvduurzaamheid.png

Aanmelden nieuwsbrief