Rechtstreeks naar inhoud gaan

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Soundcloud
  • 'Sleutelstad.nl Nieuws' rss feed

Laatste update: zondag 21 september 2014, 03:16

  • banner LM_vww2014-09_sleutelstadfm468x60.gif

Leiden - zondag 21 september 2014, 03:06
Chris de Waard - 0 reacties

Afbeelding bij Nacht van Kunst en kennis nu al nieuwe traditie

Negen locaties, circa 100 programmaonderdelen en de mooiste septemberavond ooit. Die combinatie zorgde voor een supergeslaagde tweede Nacht van Kunst en Kennis. Enige minpuntje was, overigens net als vorig jaar, er was veel te weinig tijd om alles te zien. Er werd afgelopen avond en nacht dan ook volop gepleit voor een 'Weekeinde van Kunst en Kennis' in 2015. Mede-organisator Minke Schat vab de Lakenhal sluit niet uit dat het daarvan komt: "Of we maken er een echte nácht van Kunst en Kennis van".

Lees meer »

Leiden - zaterdag 20 september 2014, 15:33
0 reacties

Afbeelding bij Kademuur niet bestand tegen sanering grond NUON-terrein

Nog tot eind van het jaar is de gemeente druk bezig met het saneren van het laatste deel van het voormalige terrein van de gasfabriek tussen de Maresingel en de Langegracht. Ter hoogte van het politiebureau wordt hard gewerkt aan het vervangen van de vervuilde grond door nieuw zand. De oude kademuur is tegen het grondverzet van de graafmachines niet bestand gebleken en zakte voor een deel in de singel.

Lees meer »

Leiden - zaterdag 20 september 2014, 15:23
Chris de Waard - 1 reactie

Afbeelding bij Kroos kleurt Leidse grachten groen

Prachtig nazomerweer zorgt ervoor dat de Leidse grachten en sloten in mum van tijd een groene deken hebben gekregen. Kroos. Zover het oog reikt. Mensen blijven massaal staan om er naar te kijken of een foto van te maken. GroenLinks, toch een partij die het normaal juist opneetm voor groen, wil van het college weten hoe de groei van de minuscule waterplantjes ingeperkt kan worden. De partij vreest voor verstikking van vissen en ander onderwaterleven.

Lees meer »

Leiden - zaterdag 20 september 2014, 14:42
Chris de Waard - 0 reacties Artikel met audio

Afbeelding bij Wethouder Laudy licht de collegebesluiten van afgelopen week toe

Na een succesvolle proef in het Havengebied gaat de gemeente ook in de rest van het centrum werk maken van het verwijderen van overtollige verkeersborden. In de omgeving van de Haven bleek dat van de 28 verkeersborden er 12 weg kunnen. Gijs Holla, fractievoorzitter van de PvdA, strijdt al jaren tegen het woud van borden in de stad. Hij is dan ook dolgelukkig met deze ontwikkeling. Einde volgend jaar zijn naar verwachting alle overtollige borden verdwenen.

Lees meer »

Leiden - zaterdag 20 september 2014, 13:55
Chris de Waard - 0 reacties Artikel met audio

Afbeelding bij Leidse bruggen beter uit de verf na kleuronderzoek

Het is een ingewikkelde zoektocht, maar wel eentje waar Erfgoed Leiden met veel enthousiasme aan werkt. Onderzoek naar de oorspronkelijke kleuren van allerlei objecten in Leiden. In het verleden waren er al projecten voor woonhuizen en winkelpanden en nu zijn ook objecten in de openbare ruimte aan de beurt. En dus is er onlangs een blauw proefvlak aangebracht op de Grote Havenbrug die het de afgelopen decennia met witte leuningen moest doen.

Lees meer »

Leiden - zaterdag 20 september 2014, 13:39
Gideon Roggeveen - 0 reacties Artikel met audio

Studiogast was de Leidse kunstenaar Justus Dick Bakhuizen van den Brink. Verder spraken presentatoren Han Ruijgrok en Gideon Roggeveen met hoofdredacteur van Sleutelstad Chris de Waard over de Nacht van Kunst en Kennis. Met Tineke en Bas Verdoes, geluksbrengers tijdens de Geluksroute071 en natuurlijk met Peter Visser.

Lees meer »

Leiden - zaterdag 20 september 2014, 13:19
Chris de Waard - 0 reacties Artikel met audio

Afbeelding bij Amvest bouwt 200 woningen op voormalige noordelijke sportvelden

Volgend jaar start de bouw van ongeveer 200 woningen op de noordelijke sportvelden in het Haagwegkwartier in Leiden. De gemeente Leiden en Amvest hebben onlangs een koopovereenkomst gesloten voor circa 1,4 ha grond. Amvest ontwikkelt hierop ongeveer 200 koop- en huurwoningen in het middensegment. Het gaat om eengezinswoningen en appartementen.

Lees meer »

Leiden - zaterdag 20 september 2014, 12:08
Chris de Waard - 0 reacties

Afbeelding bij Kringloopwinkel Volmolengracht vreest voortbestaan

Als de Kringloopwinkel aan de Volmolengracht aan de gemeente een marktconforme huur moet gaan betalen voor het pand, betekent dat het einde voor de organisatie die al decennia een bijdrage levert aan het milieu door afgedankte spullen een nieuw leven te geven. Volgens bestuurslid Marian Hoffer draait de kringloopwinkel de afgelopen al met verlies. De enorme huurverhoging - van 2300 euro per maand naar 5000 euro - is niet op te brengen.

Lees meer »

Leiden - zaterdag 20 september 2014, 11:53
Chris de Waard - 5 reacties Artikel met audio

Afbeelding bij Lenferink doet oproep aan raad: "Betrek burgers bij mijn nieuwe ambtstermijn"

"Twaalf jaar is best een lange periode om iets te doen. Daarom is het logisch om stil te staan bij de vraag of je nog zes jaar door wilt gaan." Burgemeester Lenferink had eerder via verschillende media al laten weten dat hij wel een derde ambtstermijn als burgemeester van Leiden ambieërt, maar donderdag was zijn eerste gelegenheid om die mededeling ook officieel te doen tijdens de eerste gemeenteraadsvergadering na de zomervakantie.

Lees meer »

Leiden - zaterdag 20 september 2014, 11:17
Chris de Waard - 0 reacties Artikel met audio

Afbeelding bij Naamfeestje rond 'hergeboorte' roze netwerk Universiteit Leiden

Een echte hergeboorte is het niet, maar de naamswijziging van de Leidse Ganymedes Borrel markeert wel het begin van een nieuwe periode vol activiteiten voor het roze netwerk binnen de Universiteit Leiden dat sinds kort Leiden University Pride heet. Aanstaande donderdag wordt dat gevierd met een naamswijzigingsfeestje in COC de Kroon aan de Langegracht 165. Met beschuit met muisjes. Dat dan weer wel.

Lees meer »

Leiden - zaterdag 20 september 2014, 09:15
Chris de Waard - 0 reacties Artikel met audio

Afbeelding bij Luister naar de Nacht van Kunst en Kennis op Sleutelstad

Tussen 19.00 uur en 02.00 uur zendt Sleutelstad FM live uit tijdens de Nacht van Kunst en Kennis. Net als vorig jaar gaan de verslaggevers op pad om ook de thuisblijvers mee te nemen in deze bijzondere nacht met meer dan 100 acts op 10 locaties in het centrum.

Lees meer »

Oegstgeest - vrijdag 19 september 2014, 17:29
Chris de Waard - 0 reacties

Afbeelding bij Rolstoel uit auto gestolen: eigenaar zwaar gedupeerd

In de omgeving van de Rhijngeesterstraatweg in Oegstgeest is uit een geparkeerde auto de rolstoel gestolen van de invalide eigenaar van de auto. Deze is daardoor uiteraard erg gedupeerd.

Het gaat om een zwarte rolstoel en de politie roept iedereen op om het meteen te melden als er ergens een zwarte rolstoel wordt aangetroffen.

Lees meer »

Leiden - vrijdag 19 september 2014, 16:16
Chris de Waard - 0 reacties

Afbeelding bij Beestenmarkt voorlopig geen toch terrassenplein

Leiden stopt voorlopig met het plan om de Beestenmarkt te transformeren naar een terrassenplein. Vorig jaar kwam dat plan nog op de 'wel-lijst' terecht in de discussie die de gemeenteraad voerde over alle grote projecten waar de gemeente op papier mee bezig was. Dat waren er zoveel dat Leiden ze nooit allemaal kon uitvoeren en ondertussen bleven ze wel ambtelijke capaciteit kosten.

Lees meer »

Leiden - vrijdag 19 september 2014, 15:09
Chris de Waard - 0 reacties

Afbeelding bij Monumentaal medaillon: puzzelen op de Breestraat

Het monumentale medaillon dat voor het stadhuis in het wegdek van de Breestraat ligt, wordt deze dagen weer in elkaar gezet. Onlangs werd er al een speciaal fundament gebouwd om te voorkomen dat het in de toekomst opnieuw beschadigd raakt, nu worden met grote precisie de steentjes weer op hun plek gelegd.

Lees meer »

Leiden - vrijdag 19 september 2014, 13:34
Chris de Waard - 0 reacties Artikel met audio

Afbeelding bij Kennislijn start met alternatieve route

In december gaat de zogenaamde Kennislijn rijden. Een nieuwe busverbinding van Arriva die de belangrijkste kennisinstellingen in Leiden met elkaar gaat verbinden. De bussen gaan van en naar het Bio Science Park rijden en krijgen ook halteplaatsen bij belangrijke locaties van de Universiteit Leiden en de ROC's.

Lees meer »

Leiden - vrijdag 19 september 2014, 12:08
0 reacties

Afbeelding bij Aanrijding op Voorschoterweg: twee gewonden

Bij een aanrijding tussen twee personenauto's zijn vanmorgen twee mensen gewond geraakt. De botsing vond plaats op de kruising van de Voorschoterweg met de Rooseveltstraat in Leiden. Wat er precies is gebeurd, wordt onderzocht door de Verkeers Ongevallen Dienst (VOD) van de politie.

Lees meer »

Leiden - vrijdag 19 september 2014, 11:55
Chris de Waard - 0 reacties Artikel met audio

Afbeelding bij Kringloopbedrijf het Warenhuis verzelfstandigt

Als de Gemeenschappelijke Vuilverwerking Leiden e.o. per 1 januari 2016 wordt opgeheven, heeft dat geen gevolgen voor het gemeentelijke Kringloopbedrijf Het Warenhuis. Leiden, Leiderdorp en Zoeterwoude gaan er mee door. Oegstgeest vooralsnog niet, maar die gemeente haakt mogelijk later alsnog aan als uit eigen onderzoek blijkt dat er geen betere alternatieven zijn.

Lees meer »

Leiden - vrijdag 19 september 2014, 11:16
Chris de Waard - 5 reacties Artikel met audio

Afbeelding bij Groter beroep op eigen netwerk bij huishoudelijke hulp

Vanaf volgend jaar worden gemeenten verantwoordelijk voor het aanbieden van huishoudelijke hulp aan mensen die daarbij ondersteuning nodig hebben. In Leiden zijn dat er zo'n 2.500.

Gisteren stelde de Leidse gemeenteraad daarvoor het zogenaamde 'Leidse Regio Model' vast dat samen met Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude is opgesteld.

Lees meer »

Leiden - donderdag 18 september 2014, 21:08
Chris de Waard - 1 reactie Artikel met audio

Afbeelding bij Geen pad door volkstuinen Ons Buiten

Een fietspad over het terrein van volkstuinvereniging Ons Buiten in de Tuin van Noord was al eerder door een raadsmeerderheid verworpen, maar in overleg met de volkstuinders kwam er vorig jaar overeenstemming over een alternatief: een voetpad als extra verbinding tussen de Slaaghwijk en Leiden Noord. Zojuist is duidelijk geworden dat ook dat niet doorgaat. Een ruime raadsmeerderheid is tegen. Doorgaan is duurder dan stoppen.

Lees meer »

Leiden - donderdag 18 september 2014, 16:28
0 reacties

Afbeelding bij Brom- en snorfietscontrole Leiden en Oegstgeest

De politie hield gisteren op bij de Rijnsburgerweg en de Admiraalsweg in Leiden brom- en snorfietscontroles. In totaal werden daar 89 brom- en snorfietsers gecontroleerd. Zesentwintig van hen werden bekeurd omdat de toegestane constructiesnelheid werd overschreden. Vier personen kregen een bekeuring voor het negeren van rood licht, zes voor het niet op eerste vordering tonen van een geldig rijbewijs en een voor niet handsfree bellen.

Lees meer »

Leiden - donderdag 18 september 2014, 16:06
Jos Moesman - 0 reacties

Afbeelding bij Fietser aangereden op Kanaalweg

Op de Kanaalweg, bij de kruising met het Kanaalpark, is een fietser rond 15:30u aangereden door een auto. Hoe het ongeluk tot stand is gekomen, kon de aanwezige politie nog niet vrijgeven. Gezien de verkeerssituatie heeft de automobilist de overstekende fietser waarschijnlijk over het hoofd gezien of geen voorrang verleend .

Lees meer »

Leiden - donderdag 18 september 2014, 15:00
Rolf Eijgenraam - 0 reacties Artikel met audio

Afbeelding bij Jongeren op Leiden Centraal aan de bak geholpen

Op station Leiden Centraal staat vandaag een pop-up store om werkloze jongeren op weg te helpen een baan te vinden. Tussen acht uur vanochtend en acht uur 's avonds kunnen de jonge werklozen terecht bij deze actie van het programma 'Jeugd op Zoek' van Randstad en Mirjam Sterk. In augustus zaten 122.000 jongeren in Nederland zonder werk.

Lees meer »

Leiden - donderdag 18 september 2014, 10:26
Chris de Waard - 0 reacties

Afbeelding bij Vandaag inschrijven voor Hutspot, Haring en Wittebrood

Iedereen die in Leiden woont of er geboren is en tijdens Leidens Ontzet verzekerd wil zijn van een portie Haring & Wittebrood moet vandaag al in de rij gaan staan. Vanaf 16.30 uur is de traditionele inschrijving in De Waag aan de Aalmarkt. Inschrijven kan tot 21.00 uur vanavond. Daarbij moet een identiteitsbewijs, trouwboekje of lidmaatschapsbewijs van de 3 October Vereeniging worden overlegd.

Lees meer »

Leiden - donderdag 18 september 2014, 10:02
Chris de Waard - 0 reacties

Afbeelding bij Tunnelbak A4 nu al blackspot

Opnieuw heeft er in de tunnelbak in de A4 bij Leiden een aanrijding plaatsgevonden. Vanmorgen klapten daar vijf auto's op elkaar. Er raakte niemand gewond, wel ontstond er een flinke file in de richting van Amsterdam. Nadat de auto's waren weggesleept, kwam het verkeer weer op gang.

Lees meer »

Leiden - donderdag 18 september 2014, 09:56
13 reacties Artikel met audio

Afbeelding bij Rotonde Haagse Schouwweg eist weer slachtoffer

Het aantal bijna-ongelukken is niet meer te tellen, maar ook de teller van het aantal gevallen waarbij het daadwerkelijk tot een aanrijding komt, blijft maar oplopen. Vanmorgen was het opnieuw raak. Een fietsster werd op de rotonde aangereden door een automobilist die de fietsster waarschijnlijk over het hoofd zag. De politie onderzoekt dat nog.

Lees meer »

Leiden - woensdag 17 september 2014, 17:58
5 reacties

Afbeelding bij Knotwilg vat vlam langs Stadspolderweg

Brandweerlieden hadden vandaag een niet-alledaags klusje vlak bij huis. In de Merenwijk vloog een knotwilg in brand. Op steenworp afstand van de brandweerkazerne. Binnenin de oude boom woedde een vuurtje, mogelijk doordat een voorbijkomende fietser achteloos een sigerettenpeuk in de knot had gegooid.

Lees meer »

Leiden - woensdag 17 september 2014, 16:55
Eline van den Hout - 0 reacties

Afbeelding bij Kunstwerk voor universiteitsbibliotheek

L.S.V. Minerva vierde afgelopen zomer haar 200ste verjaardag. De vereniging vroeg aan Yasser Ballemans om ter ere hiervan een kunstwerk te laten maken voor de Universiteit Leiden.

Lees meer »

Voorhout - woensdag 17 september 2014, 16:30
0 reacties

Afbeelding bij Baanveger ernstig gewond door veegmachine

Een man die de banen bij tennisvereniging S.V. Voorhout aan het vegen was, is vanmorgen ernstig gewond geraakt toen de veegmachine achter een net bleef hangen. Daardoor werd de man onder het apparaat getrokken en vervolgens nog een meter of tien meegesleept.

Lees meer »

Leiden - woensdag 17 september 2014, 16:05
Eline van den Hout - 0 reacties

Afbeelding bij Gewapende snorfietser aangehouden op Langegracht

Tijdens een verkeerscontrole op de Langegracht heeft de politie dinsdagmorgen 16 september een 21-jarige Katwijker aangehouden. In de buddyseat van zijn snorfiets zaten drie messen, een stalen wapenstok en softdrugs. Het is niet duidelijk wat de man hiermee van plan was.

Lees meer »

Leiden - woensdag 17 september 2014, 15:15
Ivo van Spronsen - 2 reacties

Afbeelding bij Leidse Resto Van Harte hele maand diners voor half geld

Resto Van Harte, het sociale buurtrestaurant, opende deze zomer ook in Leiden zijn deuren. In de Slaaghwijk en in Boshuizen kunnen mensen komen eten die normaal gesproken minder snel uiteten gaan: mensen met een kleine beurs of die door andere reden minder vaak de deur uit komen.

Lees meer »

« Ouder nieuws

Bekijk het archief

Aanmelden nieuwsbrief