Verslaggever Casper Chaudron was bij de hutspotmaaltijd. (Video: Jelle Broekhuizen. Foto's: Emile van Aelst)

Hutspotmaaltijd breekt (bijna) records

6.386 hutspotmaaltijden zijn er maandag uitgedeeld op de Hooglandse Kerkgracht. Zoveel Leidenaren schreven tenminste half september in De Waag in voor de gratis 3 oktobermaaltijd en namen een hutspotbon mee. Gewone met klapstuk, een veganistische variant of halal, het stond allemaal weer op de menukaart van de 3 October Vereeniging.

Commissaris Charles Schulpen kwam maandag overigens met een ander getal: 5.687 maaltijden. Waar die ruim 500 bakjes hutspot tussen inschrijven en uitdelen zijn gebleven, is vooralsnog een mooi 3 oktoberraadsel. Femke Eisma weet het een dag later wel. “We hebben uiteindelijk 5.867 maaltijden geserveerd. Het verschil van 519 is het aantal mensen dat niet is op komen dagen.”

Dweilorkest de Steegtoeters was paraat en zorgde voor een vrolijke boel aan het begin van de gracht. Een stuk verderop speelden de Leino’s. Zoals elk jaar trouwens en daar wilde de 3 October Vereeniging dit jaar wel even bij stil staan, want het was alweer de 25e keer. Joop van Eck kreeg een trofee met twee drumstokken.

Voor de nieuwe burgemeester Peter van der Velden was het zijn eerste Leidens Ontzet en dus ook de eerste keer dat hij de hutspot mocht proeven. Dat deed hij met genoegen. Hij is sowieso verguld met het grootste volksfeest boven de rivieren. “Wat jullie hier doen, is fantastisch”, hoorden we hem al meerdere keren zeggen. Leutig vindt hij het feest ook. En dat is dat weer Brabants voor aangenaam.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×