kinderen uit de Vogelwijk in Leiden protesteren
Kinderen uit de Vogelwijk protesteren tegen de plannen van de gemeente. (Foto: Joke Ouwehand)

Vogelwijk in actie voor behoud speelveld

Bewoners van de Vogelwijk in Leiden zijn niet blij met de plannen van de gemeente om het centrale speelveld in de wijk te gaan gebruiken als bouwterrein. De wijk staat aan de vooravond van een grote herinrichtingsoperatie. De riolering wordt vervangen en tegelijkertijd worden de wegen, stoepen en het groen vernieuwd. De wijk is blij met deze duurzame wijkvernieuwing.

Maar vanwege het plan het centrale speelveld als bouwterrein te gebruiken is vrijdag 7 april een handtekeningen- en protestactie gestart: Red Ons Speelveld. Er zijn in korte tijd al ruim honderd handtekeningen opgehaald.

De gemeente heeft het centrale grasveld in de wijk bestemd als bouwterrein. Daar worden de bouwketens geplaatst en ook de bouwmaterialen opgeslagen. Volgens de gemeente Leiden en de aannemer logistiek gezien de beste plek, maar volgens de wijkbewoners een uiterst ongelukkige keuze. Het centrale grasveld is het hart van de wijk, waar de wijkbewoners recreëren, elkaar ontmoeten en waar de kinderen vrij kunnen spelen.

Andere speelruimte is zeer schaars, omdat de hele wijk op de schop gaat. En dat gedurende minstens een jaar. De wijk is daarom een actie gestart en doet een beroep op de gemeente om een andere locatie te kiezen als bouwterrein, in ieder geval voor de opslag van bouwmaterialen.

Er is gedurende het voortraject goed contact met de gemeente geweest over de planvoorbereiding. Echter, dit punt waren ze kennelijk vergeten mee te nemen in de communicatie, aldus de wijkbewoners. Pas in de nieuwsbrief van begin april werden de wijkbewoners hiermee geconfronteerd, een week voor de start van de werkzaamheden. De wijk was dan ook zeer onaangenaam verrast dat het grasveld 4 april al was omgeploegd, terwijl de werkzaamheden pas 11 april zouden starten. Dat werd duidelijk tijdens de informatieavond op 4 april.

Inmiddels is gebleken, dat de start van de werkzaamheden met vier weken is uitgesteld. Tijd genoeg voor de gemeente om de locatie van het bouwterrein in heroverweging te nemen, aldus de wijkbewoners.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×