Zelf afval brengen blijft gratis. (Foto: PR)

Grofvuil ophalen in Voorschoten kost na 1 oktober 25 euro

In Voorschoten wordt het grof afval vanaf 1 oktober niet meer gratis opgehaald. De gemeente gaat per ophaalbeurt voortaan 25 euro in rekening brengen. Ook mag het grof afval niet meer zijn dan een kubieke meter.

Volgens de gemeente is het zelf wegbrengen van grofvuil naar het afvalbrengstation beter voor het milieu. “Afval dat inwoners aan huis laten ophalen, wordt namelijk gekraakt en verbrand”, zegt een woordvoerder. “Het afval dat inwoners zelf bij het afvalbrengstation inleveren, wordt voor bijna de helft gescheiden en gerecycled. En daarmee houden we als gemeente de kosten van afvalscheiding in de hand. Ook het prijskaartje van 25 euro moet de inwoners stimuleren om hun grofvuil zelf naar het afvalbrengstation te brengen, dat blijft namelijk gratis.”

Wethouder Hubert Schokker zegt dat ‘halen tegen betalen’ verschillende voordelen heeft. “Het zorgt ervoor dat ‘de vervuiler betaalt’, in die zin dat je alleen betaalt voor het ophalen van je eigen grofvuil en niet, zoals via de afvalstoffenheffing, voor al het grofvuil in Voorschoten”, legt Schokker uit. “Tegelijkertijd drukt het de kosten van afvalverwerking, medewerkers en materieel.”

Naast het invoeren van betaald grofvuil ophalen is de gemeente ook gestart met de postercampagne ‘Voorschoten gaat voor afval scheiden’. Ook ontvangen alle huishoudens binnenkort een brief over een gratis keukenbakje voor gft en etensresten. Verder gaat de gemeente bewoners informeren over het inleveren van matrassen en het ‘na-scheiden’ van plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken.

Maatschappij Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×