Rechtstreeks naar inhoud gaan

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Soundcloud
  • 'Sleutelstad.nl Nieuws' rss feed

Laatste update: dinsdag 25 november 2014, 15:56

  • banner LM_vww2014-11_sleutelstadFM468x60.gif

Leiden - dinsdag 25 november 2014, 15:48
Chris de Waard - 3 reacties Artikel met audio

Afbeelding bij Gemeente tast in de buidel voor kleinere Drie Oktoberkermis

In verband met de bouw van de ondergrondse parkeergarage bij de Lammermarkt moet de kermis tijdens Leidens Ontzet de komende jaren verkassen. Ook is er minder ruimte voor de kermisattracties. En dat is een probleem voor de 3 October Vereeniging. Die betaalt het 'feest der feesten' namelijk voor een belangrijk deel uit de opbrengsten van de kermis. En minder attracties, betekent minder inkomsten.

Lees meer »

Leiden - maandag 24 november 2014, 13:03
Ivo van Spronsen - 9 reacties

Afbeelding bij D66 pleit voor dubbelspoor Leiden - Utrecht

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven pleit voor een verdubbeling van het spoor tussen Leiden en Utrecht. Zij roept VVD-minister Schultz Van Haegen van Infrastructuur en Milieu op deze lijn structureel te verbeteren. Nu worden er op beperkte stukken verbeteringen aangebracht. 

Lees meer »

Leiden - maandag 24 november 2014, 12:38
Ivo van Spronsen - 0 reacties

Afbeelding bij Woningcorporatie De Sleutels wint energieprijs.

De Sleutels is dit jaar de winnaar van de Stook-je-rijk-trofee.  De woningcorporatie heeft zich het beste ingezet voor energiebesparing in de huursector. Stook je rijk is een project van de Natuur en Milieufederaties, Milieucentrum Rotterdam en de Woonbond. 

Lees meer »

Leiden - maandag 24 november 2014, 11:29
Ivo van Spronsen - 5 reacties

Afbeelding bij Nieuwe busdienstregeling Leiden en regio

Vanaf 14 december gaat de nieuwe busdienstregeling van Arriva in. Het betekent de terugkeer van de bus op de Breestraat. De herinrichting hiervan is dan afgerond. 

De Leidse stadsbuslijn 3 rijdt voortaan via de Jan van Houtkade, Witte Singel en Noordeinde (v.v.) om de universiteitsgebouwen in de Academiewijk beter bereikbaar te maken.

Lees meer »

Leiden - zaterdag 22 november 2014, 12:53
Gideon Roggeveen - 0 reacties Artikel met audio

Een uitzending met een boekenthema. We bellen in de uitzending met sinterklaas, met de vraag of hij zijn grote boek mee naar Leiden neemt. We krijgen echter steeds de voicemail, hij zal het wel druk hebben. En dat hebben wij ook want het was een volle uitzending. Marianne Oosterop van uitgeverij De Muze en tevens voorzitter van Stichting Leids Literair Landschap is onze studiogast. 

Lees meer »

Leiden - vrijdag 21 november 2014, 14:19
Chris de Waard - 19 reacties

Afbeelding bij Rederij Rembrandt verliest rechtszaak bij Raad van State: kerstmarkt gaat door

Het beroep tegen de vergunningverlening voor de ijsbaan en kerstmarkt op de Nieuwe Rijn, dat Rederij Rembrandt had ingesteld bij de Raad van State, is in het voordeel van de gemeente Leiden beslecht. De stadsreder wilde opnieuw voorkomen dat er van begin december tot begin januari een drijvende ijsbaan en kerstmarkt op de Nieuwe Rijn zouden komen. Volgens de rederij is daardoor het mooiste stukje Leiden onbereikbaar voor hun rondvaartboten als die een 'wintervaart' door Leiden maken.

Lees meer »

Leiden - donderdag 20 november 2014, 21:39
2 reacties

Afbeelding bij Wielrenner die zwangere vrouw in Vliet gooide in Opsporing Verzocht

Het televisieprogramma Opsporing Verzocht heeft in Leiden opnames gemaakt in verband met de wielrenner die door de politie wordt gezocht omdat hij na een ruzie in het verkeer een zwangere vrouw heeft mishandeld en in het water heeft gegooid.

Lees meer »

Leiden - donderdag 20 november 2014, 21:14
Chris de Waard - 0 reacties

Afbeelding bij Zuidhollandse museumprijs voor Volkenkunde

Museum Volkenkunde heeft de Museumprijs Zuid-Holland 2014 gewonnen. Dat is vanavond bekend gemaakt. De wordt elke twee jaar uitgereikt door de Vereniging voor Musea in Zuid-Holland (VMZH) aan het museum dat er het beste in is geslaagd om het eigen publiek te bereiken. Aan de Museumprijs Zuid-Holland is een geldbedrag van 4.000 euro verbonden.

Lees meer »

Leiden - donderdag 20 november 2014, 20:21
Chris de Waard - 9 reacties

Afbeelding bij Winkelgebied Nieuwe Rijn bedreigd door overkill aan horeca

Verontruste bewoners, winkeliers, horecaondernemers en de wijkvereniging Pancras-West komen massaal in actie tegen de toenemende horecanisering van de Nieuwe Rijn en omgeving. Keer op keer worden winkelpanden getransformeerd naar horecabedrijven. De gemeente ligt de pandeigenaren geen strobreed in de weg. Dat steekt bij de buurt. Wijkvoorzitter Jaap van Meijgaarden wijst op een brief van nota bene het college van B en W waarin de gemeente zelf stelt dat een overkill aan horeca in het gebied dreigt.

Lees meer »

Leiden - donderdag 20 november 2014, 18:17
0 reacties

Afbeelding bij Vrouw mishandeld bij verkeersruzie Van der Lubbehof

De poltie zoekt getuigen van een verkeersruzie die dinsdagavond rond 18.00 uur plaatsvond ter hoogte van de Van der Lubbehof. Dat is een hofje aan de Middelstegracht. Daarbij werd een vrouw door een nog onbekende man mishandeld. De vrouw wilde op de Van der Lubbehof linksafslaan toen een man op de fiets haar nog even wilde inhalen. Hierdoor ontstond bijna een botsing.

Lees meer »

Leiden - donderdag 20 november 2014, 18:04
Rolf Eijgenraam - 0 reacties Artikel met audio

Afbeelding bij Aftredend LVC-voorzitter Egon Snelders ontvangt Gouden Speld

De aftredend voorzitter van het nieuwe poppodium Gebr. de Nobel is onderscheiden met een Gouden Speld voor Externe Relaties. Snelders ontvangt de onderscheiding voor het werk dat hij verrichtte met Gebr. de Nobel en voorheen poppodium LVC. Daarnaast ontvangt hij de onderscheiding voor zijn werk als voorzitter van het Leidse Dichtersgilde en als voorzitter van de raad van toezicht van Theater Ins Blau.

Lees meer »

Leiden - donderdag 20 november 2014, 16:59
0 reacties

Afbeelding bij Kinderboerderij en dierenweides Leiden weer gesloten

Vandaag is vogelgriep vastgesteld bij een pluimveebedrijf in Ter Aar. Aangezien het hier om een zeer besmettelijke ziekte gaat, is er een landelijk vervoersverbod voor drie dagen van pluimvee, eieren en mest van kracht. Ook geldt er een ophok- en afschermplicht voor kinderboerderijen. Dit betekent dat tot maandag 24 november 14.00 uur alle kinderboerderij en dierenweides van de gemeente Leiden zijn gesloten. Ook scholen en groepen kunnen niet ontvangen worden.

Lees meer »

Leiden - donderdag 20 november 2014, 15:27
Rolf Eijgenraam - 0 reacties

Afbeelding bij Drie Leidse scholen op NK Debatteren voor Scholieren

Er doen drie Leidse scholen mee aan het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor Scholieren. Het Leonardo College, het Stedelijk Gymnasium Leiden en het Visser 't Hooft Lyceum nemen deel aan deze 17e editie van dit Nederlands Kampioenschap. De thema's die dit jaar aan bod komen zijn: overgewicht, terrorismebestrijding en middelbaar onderwijs.

Lees meer »

Leiden - donderdag 20 november 2014, 15:19
Eline van den Hout - 0 reacties Artikel met audio Artikel met fotoreportage

Afbeelding bij Hoog bezoek bij Kinderrechtentop

Unicef, Prinses Beatrix, beleidsmakers en een aantal kinderen kwamen vandaag allemaal bij elkaar om het 25-jarig bestaan van het VN-Kinderrechtenverdrag te vieren. Het festijn vond plaats in de Hooglandse Kerk. ''Leiden is een logische plek om de Kinderrechtentop te houden", volgens loco-burgemeester Frank de Wit. "Er zit namelijk op de Hooglandse Kerkgracht een kinderrechtenhuis en ook de universiteit besteedt veel aandacht aan rechten voor kinderen".  

Lees meer »

Leiden - donderdag 20 november 2014, 14:43
Rolf Eijgenraam - 18 reacties Artikel met audio

Afbeelding bij Zaterdag intocht Sinterklaas in Leiden

Sinterklaas en zijn pieten komen zaterdag aan in Leiden. Na de landelijke intocht in Gouda van afgelopen weekend, kunnen nu ook de Leidse kinderen genieten van een feestelijke intocht. Het programma begint om 11:00 uur en om 12:00 uur komt de stoomboot van de goedheiligman aan bij de Beestenmarkt.

Lees meer »

Leiden - donderdag 20 november 2014, 13:50
Rolf Eijgenraam - 0 reacties Artikel met video

Afbeelding bij Glossy Jesus brengt nieuwe single uit

De Leidse band Glossy Jesus brengt vandaag haar nieuwe single 'Spent' uit. De single is het eerste nummer dat wordt uitgebracht van het album 'The Hunt', dat begin volgend jaar uitkomt. Een live versie van het nummer was al op youtube te bewonderen.

Lees meer »

Leiden - donderdag 20 november 2014, 11:48
Chris de Waard - 0 reacties

Afbeelding bij Leidse ondernemers genomineerd voor beste service en mooiste etalage

Dinsdag speelt het Centrummanagement Leiden in De waag voor Sinterklaas. Tijdens een ondernemersavond in het Huis van Sinterklaas worden de winnaars bekendgemaakt van drie wedstrijden waaraan Leidse ondernemers mee konden doen. Die van 'Beste service in de horeca', 'Beste service in de retail' en 'Beste Etalage'.

Lees meer »

Regio - donderdag 20 november 2014, 10:32
0 reacties

Afbeelding bij Weer verdachte aangehouden voor vogelroof Avifauna

De recherche heeft dinsdag een derde verdachte aangehouden in verband met de diefstal van vogels bij Vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn. Vorige week werden al twee verdachten aangehouden. De nu aangehouden vogeldief is een 34-jarige man uit Den Bosch. Hij werd in zijn woning aangehouden. Daar vond eerder ook al een doorzoeking plaats.

Lees meer »

Leiderdorp - donderdag 20 november 2014, 09:39
0 reacties

Afbeelding bij Oplichters gepakt: scharensliep niet scherp geprijsd

Twee mannen die bedrijven in de regio probeerden op te lichten door het aanbieden van - veel te dure - slijpwerkzaamheden zijn afgelopen maandag door de politie in de kraag gevat. Dat gebeurde aan de Rietschans in Leiderdorp. Een 27-jarige man uit Waalre en een 45-jarige man uit Veldhoven boden bij diverse bedrijven aan om onder andere messen, boren en zagen te slijpen. Als de twee met de geslepen gereedschappen terugkwamen bleek de prijs steevast veel hoger dan wat vooraf was afgesproken.

Lees meer »

Leiden - woensdag 19 november 2014, 14:45
Chris de Waard - 9 reacties

Afbeelding bij Boekenzolder met spoed op zoek naar nieuw onderkomen

De Boekenzolder aan de Middelstegracht dreigt dakloos te worden. De gemeente Leiden heeft de gebruiksovereenkomst opgezegd en dus is de Boekenzolder per direct op zoek naar een nieuwe ruimte. Dit keer liefst geen zolder. De boeken wegen nogal wat, dus een plek ergens op de begane grond heeft de voorkeur.

Lees meer »

Leiden - woensdag 19 november 2014, 12:46
Chris de Waard - 0 reacties

Afbeelding bij Kinderboerderij en dierenweides weer open

De maatregelen die de afgelopen dagen van kracht waren in verband met de uitbraak van vogelgriep zijn weer opgeheven. Om tew voorkomen dat de besmettelijke ziekte zich zou verspreiden, werden kinderboerderijen en dierenweides gesloten voor publiek en moesten de beesten naar binnen. Nu de uitbraak zich heeft beperkt tot één pluimveebedrijf in de buurt van Gouda, worden de maatregelen weer ingetrokken.

Lees meer »

Leiden - woensdag 19 november 2014, 12:32
Chris de Waard - 11 reacties

Afbeelding bij Gemeente verwacht geen problemen met bussen op Korevaarstraat

De gemeente Leiden verwacht niet dat er allerlei verkeersproblemen gaan ontstaan op de Korevaarstraat. Die straat is, net als de Breestraat, opnieuw ingericht en heeft een middenberm met bomen gekregen. De parkeerplaatsen zijn verdwenen. De twee vrij smalle rijstroken die overblijven, gaan volgens de Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER) voor problemen zorgen. Zeker als op zaterdagen talloze automobilisten in de rij staan om de parkeergarage van de Hoogvliet in te rijden. De bussen komen dan in die file terecht en kunnen niet passeren.

Lees meer »

Leiden - woensdag 19 november 2014, 08:52
1 reactie

Afbeelding bij Motorrijder gewond bij aanrijding op Churchilllaan

Bij een aanrijding tussen een auto en een motorfiets, op de kruising van de Haagweg met de Churchilllaan, is vanmorgen rond 7.30 uur een motorrijder gewond geraakt. Het ongeluk ontstond toen een van de partijen afsloeg. De verkeerslichten op de kruising stonden gewoon aan dus waarschijnlijk is een van de twee door rood gereden. Wie, dat wordt uitgezocht doot de verkeersdienst van de politie.

Lees meer »

Leiden - dinsdag 18 november 2014, 17:56
Chris de Waard - 5 reacties Artikel met audio

Afbeelding bij College wil Lammebrug dicht in de spits en einde aan plastic zadelhoesjes

De Provincie Zuid-Holland heeft de afgelopen maanden onderzocht of een hele serie bruggen op het traject 'Delftse Schie - Rijn Schiekanaal - De Zijl' in de spits dicht kan blijven. Morgen buigt de Statencommissie Verkeer & Milieu zich over deze 'corridorstudie'. Bij de stukken zit dan ook een brief van de gemeente Leiden die opnieuw bij de provincie aandringt op een verbod om de Lammebrug nog te openen tijdens de spits.

Lees meer »

Leiden - dinsdag 18 november 2014, 11:18
Chris de Waard - 0 reacties Artikel met audio Artikel met fotoreportage

Afbeelding bij Bouw appartementen aan De Prinsenhoek gestart

Met het storten van een bak speciaal Heijmans-geel beton is gistermiddag officieel de bouw van start gegaan van voorlopig het laatste grote nieuwbouwproject van woningcorporatie De Sleutels. Op de hoek van de Willem de Zwijgerlaan en de Gooimeerlaan verrijst de komende anderhalf jaar een enorm complex met 178 appartementen. Als De Sleutels een ontwikkelaar vindt, is er op die locatie later ook nog ruimte voor 51 extra appartementen.

Lees meer »

Leiden - dinsdag 18 november 2014, 09:55
Chris de Waard - 17 reacties Artikel met audio

Afbeelding bij Rijksbijdrage: Ruim half miljard voor aanleg RijnlandRoute

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) stelt 550 miljoen euro beschikbaar voor de aanleg van de RijnlandRoute. De rijksbijdrage was al eerder bekend, maar het bedrag is nu door Schultz vastgesteld. Dat staat in een brief die ze gisteren aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De Rijnlandroute is de nieuwe provinciale verbinding tussen de A4 en de A44.

Lees meer »

Leiden - maandag 17 november 2014, 17:08
Ivo van Spronsen - 10 reacties

Afbeelding bij "Middenberm Korevaarstraat probleem voor busverkeer"

Opstoppingen en vertragingen van de busdienst zullen het gevolg zijn van een fout in de herinrichting van de Korevaarstraat. Dat voorspelt reizigersbelangenvereniging Rover na proefritten over de Bree- en Korevaarstraat door bussen van Arriva.

Lees meer »

Leiden - maandag 17 november 2014, 14:40
Chris de Waard - 21 reacties Artikel met audio

Afbeelding bij ChristenUnie: 3 Oktoberkermis mag wel wat minder

"Als op de Lammermarkt geen mooi groen park kan worden aangelegd doordat rekening moet worden gehouden met de kermis op 3 oktober, dan moet die kermis maar een beetje minder of op andere plekken neergezet worden," dat zegt fractievoorzitter Mart Keuning van de ChristenUnie.

Lees meer »

Leiden - maandag 17 november 2014, 14:20
Chris de Waard - 10 reacties

Afbeelding bij Verbaan zoekt medestanders in strijd tegen gemeente

In zijn strijd tegen de gemeente Leiden zet Leidenaar Jan Verbaan nu ook een website in: www.leidscollegebv.nl. Via spandoeken in de stad roept hij mensen op zich via de site te melden als ze ook vinden dat ze door de gemeente Leiden en stadsadvocaat Rob Lever zijn benadeeld. Op de hoek van de Hoge Rijndijk en de Zoeterwoudsesingel heeft verbaan een (tweede) spandoek op laten hangen en ook in Oegstgeest hangt een soortgelijk doek op een strook grond die Verbaan bezit langs de A44.

Lees meer »

Leiden - maandag 17 november 2014, 14:10
0 reacties

Afbeelding bij Nacht van de Wansmaak is terug

Op 28 november wordt in Leiden weer een Nacht van de Wansmaak georganiseerd. Voor het eerst sinds 2006 is er weer een avond vol slechte films te zien in het Trianon. Voor iedereen die van B-films of erger houdt, is er weer van alles te bekijken tijdens een drie uur durend programma.   

Lees meer »

« Ouder nieuws

Bekijk het archief

Aanmelden nieuwsbrief