Rechtstreeks naar inhoud gaan

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Soundcloud
  • 'Sleutelstad.nl Nieuws' rss feed

Laatste update: woensdag 23 april 2014, 22:41

  • banner IDD%20PUUR%20genieten.gif

Leiden - woensdag 23 april 2014, 22:37
Chris de Waard - 0 reacties Artikel met fotoreportage

Afbeelding bij Gesprongen waterleiding zet huizen blank

De brandweer had vandaageen flinke klus aan de Uiterstegracht. Niet met vuur, maar met water. Door een gesprongen waterleiding stonden twee woonhuizen aan de Uiterstegracht blank. Voordat de brandweer begon met het wegpompen en -zuigen van het water, haalde netbeheerder Liandereerst de stroom van de leidingen om kortsluiting te voorkomen.

Lees meer »

Leiden - woensdag 23 april 2014, 22:25
Chris de Waard - 0 reacties Artikel met fotoreportage

Afbeelding bij Brand in torteltuin Morsmonster

Vanmiddag kreeg de brandweer een melding over een buitenbrandje aan de Damlaan in Leiden. Het bleek te gaan om een fikkie in de door het Morsmonster bewaakte torteltuin op de hoek van de Damlaan, de Vondellaan en de Lage Morsweg. Op die plek stond tot media 2011 een in onbruik geraakt kerkgebouw. De buurt adopteerde het stukje grond en vergroende de wijk. (Foto's: Amando van der Heide).

Lees meer »

Leiden - woensdag 23 april 2014, 22:05
0 reacties Artikel met fotoreportage

Afbeelding bij Landmacht oefent op Beestenmarkt

De Koninklijke Landmacht bestaat 200 jaar. Daarom waren er vandaag in het hele land verschillende activiteiten. In Leiden werden spectaculaire oefeningen gehouden tussen het publiek dat voor een deel van niets wist. "Ik schrok me dood," is een veelgemaakte opmerking via de sociale media vandaag. De oefeningen gingen namelijk wel gepaard met de nodige schietpartijen en ook losse flodders maken herrie.

Lees meer »

Leiden - woensdag 23 april 2014, 21:49
0 reacties Artikel met fotoreportage

Afbeelding bij Vroege Middeleeuwen; alles behalve somber

In vrijwel geen enkel schoolboek wordt de periode van 400 tot 700 na Christus genoemd. Of het wordt in enkele regels beschreven als een tijd van vergane glorie en weinig innovatie. Maar niets blijkt minder waar. Het Rijksmuseum van Oudheden werpt deze zomer het licht op deze eeuwen in de tentoonstelling 'Gouden Middeleeuwen. Nederland in de Merovingische wereld'.

"Het waren geen sombere, maar juist gouden tijden. Zeker archeologisch gezien blijkt het één van de rijkste perioden van de Nederlanden", legt Annemarieke Willemsen, conservator collectie Nederland Middeleeuwen van het Rijksmuseum van Oudheden uit.

Lees meer »

Leiden - woensdag 23 april 2014, 16:55
Chris de Waard - 0 reacties

Afbeelding bij Zeeman weg van Breestraat, AH onderweg naar Breestraat

Een flinke AH Supermarkt met ingangen aan de Breestraat en de Botermarkt. Dat is het toekomstbeeld voor dit stukje Breestraat waar Textielsuper Zeeman de deuren inmiddels definitief gesloten heeft.

Lees meer »

Leiden - dinsdag 22 april 2014, 22:25
Chris de Waard - 10 reacties Artikel met audio

Afbeelding bij Nieuwe college stevent af op miljoenentekort

Een financiële tegenvaller die oploopt tot 6,1 miljoen in 2018. Dat is een van de eerste zaken waar het nieuwe college de tanden in mag zetten. Ten behoeve van de collegeonderhandelingen tussen D66, VVD, PvdA en SP heeft de ambtelijke organisatie het financiële meerjarenbeeld geactualiseerd voor de periode 2015-2018. Daaruit zijn drie forse tegenvallers gekomen die optellen tot circa 7.800.000 euro in 2018. Er is ook een meevaller. Door de lagere rente op Leidse leningen kan de gemeente 1,7 miljoen van dat bedrag aftrekken.

Lees meer »

Leiden - dinsdag 22 april 2014, 15:17
Eline van den Hout - 0 reacties

Agenten hielden op maandag 21 april een 34-jarige man aan die verdacht werd van koperdiefstal. Dit gebeurde in de Seringenstraat.
Een getuige had gezien dat een man vanaf het balkon van een leegstaande woning spullen naar beneden gooide en belde de politie.

Toegesnelde agenten troffen in de woning de 34-jarige man aan. Onder het balkon lagen stukken koperen leiding klaar. Daarop hielden de agenten de man aan.

Lees meer »

Katwijk / Voorschoten - dinsdag 22 april 2014, 15:11
Eline van den Hout - 0 reacties

De politiek heeft vrijdag en zaterdag twee mannen aangehouden, omdat ze amfetamine bij zich hadden. Dit wordt in de volksmond ook wel speed genoemd. Agenten controleerden vrijdagavond een auto op de Hercules in Katwijk. Een van de inzittenden, een 30-jarige Katwijker, vertelde dat hij een zakje amfetamine bij zich had. De agenten hielden hem daarop aan. Op het politiebureau werd in zijn jas nog eens vijftig gram amfetamine aangetroffen.

Lees meer »

Leiden - dinsdag 22 april 2014, 14:25
Eline van den Hout - 0 reacties

Uit een woning aan de Witte Singel zijn goederen gestolen, na vermoedelijk een babbeltruc. Dit gebeurde op zaterdag 19 april aan het eind van de middag.

Volgens de bewoner was er rond 17.00 uur een man aan de deur geweest om de leidingen van de woning te controleren. Na het bezoek miste de bewoner ondermeer een handtas en een Ipad.

Lees meer »

Leiden - dinsdag 22 april 2014, 13:55
Eline van den Hout - 0 reacties

Afbeelding bij Fietstocht over de marathonroute

Leiden Marathon organiseert een fietstocht over het parcours waar de hardlopers twee weken later hun klassieke afstand gaan volbrengen. Dit zal plaatsvinden op zondag 4 mei. De organisatie wil namelijk dat niet-deelnemers ook kennismaken met de mooie historische stad en het Hollandse landschap. De route loopt vanuit Leiden door 9 dorpen in het Groene Hart. Hardlopers kunnen van de gelegenheid gebruik maken om de route op de fiets te verkennen.

Lees meer »

Leiden - dinsdag 22 april 2014, 13:20
Eline van den Hout - 20 reacties Artikel met audio

Afbeelding bij Wethouder Van Woensel: ''De Green Tower komt er''

Hoewel er een actiecomité 'Nee tegen de toren' is opgericht door bewoners van de Professorenbuurt, gaat de bouw van de Green Tower gewoon door. Dat zegt wethouder Pieter van Woensel: ''De bouw van de toren zal volgend jaar starten''. Een toren van 70 meter hoog is volgens de wethouder zeker niet onacceptabel: "'In Leiden staan wel meer hoge gebouwen. Daarbij zijn nieuwe woningen hard nodig''.

Lees meer »

Leiden - maandag 21 april 2014, 16:15
Thomas Hekker - 3 reacties Artikel met video

Afbeelding bij Nieuwe platen en live muziek op Record Store Day

Record Store Day is het grootste jaarlijkse festival waarbij muziekliefhebbers, artiesten, eigenaren en personeel van alle afkomsten en leeftijden hun gezamenlijke liefde voor muziek vieren. Iedere derde zaterdag van april brengt Record Store Day in meer dan 2.000 onafhankelijke platenzaken over de hele wereld instore optredens, signing sessies en worden meer dan 250 zeer exclusieve cd en vinyl releases speciaal voor het festival aangeboden. Van hiphop tot jazz, van rock tot klassiek. Record Store Day is voor iedereen vrij toegankelijk en laat je als bezoeker proeven van de lol van het verzamelen van het fysieke product. Met een arsenaal aan optredens en ambassadeurs als Josh Homme, Ozzy Osbournse, Iggy Pop en Jack White is Record Store Day het grootschaligste kleinschalige muziekevenement ter wereld.

Lees meer »

Leiden - zondag 20 april 2014, 14:57
0 reacties

Afbeelding bij Loepzuivere Matthäus Passion in Pieterskerk

In Nederland is het traditie om op of rond Goede Vrijdag de Mattheus passie van J.S. Bach te bezoeken. In de Pieterskerk bracht het Bachkoor Holland samen met het Concertgebouw Kamerorkest onder leiding van dirigent Gijs Leenaars op witte donderdag en Goede Vrijdag (18 en 19 april) de passie rond het lijden van Christus volgens het evangelie van Mattheus.

Lees meer »

Leiden - zaterdag 19 april 2014, 16:34
Willem de Gelder - 3 reacties

De snackbar Friet Enzo in de Korevaarstraat maakt op drie concurrenten na de beste friet van Nederland. Dat vindt het Algemeen Dagblad, die vandaag de resultaten van haar jaarlijkse friettest bekend maakte. De patat van Friet Enzo, die het AD betitelt als 'voortreffelijk', krijgt een score van 9,5. Dit is een verhoging ten opzichte van vorig jaar, waar de snackbar met een 9 op de zesde plaats eindigde.

Lees meer »

Leiden - zaterdag 19 april 2014, 13:23
0 reacties Artikel met audio

Studiogast in deze uitzending is kunstenaar Allart Lakke (Zeist, 1961). Hij gelooft niet in God, maar wel in het gecultiveerde gedrag dat bij religie hoort. De uitzending krijgt zo een religieus tintje. De bijzondere muziekkeuze versterkt dat.

Lees meer »

Leiden - vrijdag 18 april 2014, 14:24
Eline van den Hout - 7 reacties Artikel met audio

Afbeelding bij Bewoners Professorenwijk boos over bouwplan toren

Loes Swerts is één van de actievoerders van het actiecomité 'Nee tegen de toren'. Ze voert actie tegen de Greentower; een woontoren van 70 meter die waarschijnlijk op het perceel Kanaalpark 145 gebouwd gaat worden.

Lees meer »

Leiden - vrijdag 18 april 2014, 11:28
Chris de Waard - 4 reacties Artikel met audio Artikel met fotoreportage Artikel met video

Afbeelding bij Nu open: Gratis bewaakte stalling voor 880 fietsen

Niet alleen in V&D is de afgelopen maanden heel hard gewerkt aan de enorme verbouwing van het warenhuis tot de modernste vestiging van het land, ook onder V&D is een huzarenstukje verricht. Onder de V&D-panden zijn verschillende kelders aan elkaar geknoopt tot een grote ruimte die sinds gistermiddag dienst doet als fietsenstalling. Er is een in- en uitgang een de Breestraat en aan de Aalmarkt.

Lees meer »

Leiden - vrijdag 18 april 2014, 10:04
Chris de Waard - 4 reacties Artikel met audio Artikel met fotoreportage

Afbeelding bij The Sting opent als eerste nieuwe winkel in Aalmarktgebied

Na de oplevering van de voormalige Aalmarktschool waar in 2011 de modewinkels van McGregor, Suit Supply en Gaastra gezamenlijk hun intrek namen, werd er de afgelopen jaren vooral veel gebouwd en gesloopt in het gebied tussen de Aalmarkt en de Breestraat. Gisteren was er voor het eerst weer een opening. Zonder feestje, dat komt later wellicht nog, deed The Sting om klokslag 12.00 uur de deuren open aan de Breestraat.

Lees meer »

Leiden - vrijdag 18 april 2014, 09:45
0 reacties

Afbeelding bij Keukenbrandje in Anna van Burenhof

Gistermiddag brak er brand uit in de keuken van een portiekwoning aan de Anna van Burenhof in Leiden. Een probleem met de magnetron was waarschijnlijk de oorzaak. De bewoners werden ter plekke door ambulancepersoneel gecontroleerd, omdat ze rook hadden ingeademd. Niemand hoefde naar het ziekenhuis.

Lees meer »

Leiden - vrijdag 18 april 2014, 09:24
Chris de Waard - 0 reacties Artikel met audio

Afbeelding bij Leidse Olympus beleeft tweede editie

Een van de hoogtepunten van de Signatures Cultuurweken in Leiden is volgende maand de Leidse Olympus bij de Burcht. Net als vorig jaar stelde de Leidse auteur Onno Blom het programma samen voor het enige literaire festival dat de Sleutelstad rijk is.

Lees meer »

Leiden - donderdag 17 april 2014, 18:54
Chris de Waard - 8 reacties Artikel met audio

Afbeelding bij Leiden heeft een nieuw college(programma)

D66 heeft vandaag met de PvdA, de SP en de VVD  overeenstemming bereikt over een programma voor de komende vier jaar. Alle zaken waarover geen afspraak is gemaakt zijn 'vrij'. Dat betetekent dat partijen vrij zijn om voor of tegen te stemmen, net als de afgelopen vier jaar. De punten waarover wel afspreken zijn gemaakt staan op de website van de gemeente: http://gemeente.leiden.nl/nieuwsitem/artikel/nieuw-college-van-leiden-gaat-voor-samenwerken-en-innoveren/.

Lees meer »

Leiden - donderdag 17 april 2014, 15:21
0 reacties Artikel met video

Afbeelding bij Leidse versie van Papaoutai heet 'Pappa Hoedje'

Van de hit Papaoutai van de Belgische zanger Stromae is nu ook een 'Leidse' versie. Panthero Toney nam het nummer op in het Nederlands en noemde het 'Papa Hoedje'.

De 9-jarige Panthero is de zoon van Ross Toney van het duo Ross & Iba diew in de jaren 80 furore maakten met het hiphop/reggae-nummer 'Wassenaar'. De video van zoonlief is opgenomen op de Lorentzschool in Leiden.

Lees meer »

Leiden - donderdag 17 april 2014, 13:20
0 reacties Artikel met audio

Eind mei staan de volgende verkiezingen op het programma. Op donderdag 22 mei mogen we onze vertegenwoordigers in het Europees Parlement kiezen. Om deze verkiezingen onder de aandacht te brengen van studenten en jongeren nam studentenvereniging AEGEE-Leiden het initiatief om de Week van Europa te organiseren. "Wij vonden dat er te weinig aandacht aan wordt besteed. De Europese verkiezingen zijn een beetje ondergesneeuwd door de gemeenteraadsverkiezingen. En de opkomst onder jongeren was de vorige keer erg laag", vertelde Gijs van Vlaardingen van de Week van Europa bij Stud071. 

Lees meer »

Leiden - donderdag 17 april 2014, 09:19
Chris de Waard - 0 reacties Artikel met fotoreportage

Afbeelding bij Miele's meesterkok traint vrijwilligers Xenia

Onder leiding van meesterkok Jeroen Robberegt van het Miele Culinary Institute in Vianen hebben de vrijwilligers van Xenia Hospica dinsdagavond leren werken met de door zijn werkgever geleverde keukenapparatuur. Het pas geopende jongerenhospice aan de Kloosterpoort draait momenteel proef. Na de paasdagen is men klaar om de eerste gasten te ontvangen en dan moet er natuurlijk gekookt kunnen worden.

Lees meer »

Leiden - woensdag 16 april 2014, 22:11
Chris de Waard - 0 reacties

Afbeelding bij Vals alarm dakbrand Oude Rijn

Geschrokken bewoners dachten eerder vanavond dat er brand was ontstaan op het dak van hun woning aan de Oude Rijn. De gealarmeerde brandweer inspecteerde het dak vanaf de Haarlemmerstraat. Het bleek loos alarm. Mogelijk is bouwstof, veroorzaakt door werkzaamheden, ten onrechte voor rook aangezien. (Foto: Amando van der Heide / Sleutelstad112).

Lees meer »

Leiderdorp - woensdag 16 april 2014, 21:36
Chris de Waard - 0 reacties

D66, VVD en CDA in Leiderdorp zijn eruit: de drie partijen hebben een principeakkoord bereikt dat nu wordt doorgerekend door de ambtelijke organisatie en besproken met de fracties. De beoogde wethouders zijn Michiel van der Eng (D66), Kees Wassenaar (VVD) en Jeff Gardeniers (CDA). 

Lees meer »

Leiderdorp - woensdag 16 april 2014, 16:06
1 reactie

De politie heeft vanmorgen in alle vroegte een 49-jarige man uit Leiden aangehouden op verdenking van de inbraak in een auto en diefstal uit een tuin aan de Berkenkade in Leiderdorp. Een bewoonster van de Berkenkade belde rond 05.30 uur de politie nadat ze een onbekende man in haar tuin had gezien. Ze zag vervolgens dat de man in de auto van de buren stapte, daarin wat rommelde en uiteindelijk wegfietste.

De gewaarschuwde politie ging direct op zoek naar de man. Agenten zagen op de Schapenrustweg een man fietsen die voldeed aan de beschrijving die de getuige had gegeven. In zijn rugzak troffen de agenten flesjes bier aan die waarschijnlijk uit de tuin van de meldster zijn gestolen. De man werd daarop aangehouden.

Lees meer »

Leiden - woensdag 16 april 2014, 16:01
0 reacties

Een 19-jarige jongen uit Rotterdam is dinsdagavond aangehouden na een achtervolging op de A44 richting Leiden. Hij reed in een personenauto die in de nacht van maandag op dinsdag was gestolen in Rotterdam. Dinsdagavond even na half zeven kregen agenten het verzoek om uit te kijken naar het gestolen voertuig. Deze was gesignaleerd op de N44 richting Leiden. Toen agenten het voertuig in het oog kregen, zetten ze de achtervolging in.

Lees meer »

Leiden - woensdag 16 april 2014, 15:58
0 reacties

Agenten hebben gisteren op de Beethovenlaan in Leiden een 35-jarige Hagenaar opgepakt wegens brandstichting. De man wordt verdacht van het in brand steken van zijn eigen woning aan de Roggekamp in Den Haag. Daardoor ontstond dinsdag een uitslaande brand.

Lees meer »

Leiden - woensdag 16 april 2014, 10:50
Chris de Waard - 0 reacties Artikel met audio

Afbeelding bij Drijvende kerstmarkt dit jaar nog groter en mooier

Na het enorme succes van de kerstmarkt die afgelopen december op de Nieuwe Rijn is het Centrummanagement Leiden (CML) al druk bezig met de voorbereidingen voor dit jaar. Op de eerste drijvende kerstmarkt was weinig aan te merken en de enige klacht die je dan ook met regelmatig hoorde was: hij is te klein. Daar gaat dit jaar iets aan gebeuren. De kerstmarkt wordt een stuk groter en krijgt nóg meer sfeer. Qua oppervlakte verdubbelt de kerstmarkt en het aantal chalets groeit van 50 naar 75. De komende jaren moet dat doorgroeien naar 100, stelt voorzitter Frans Schohaus van CML.

Lees meer »

« Ouder nieuws

Bekijk het archief

Aanmelden nieuwsbrief