Rechtstreeks naar inhoud gaan

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Soundcloud
  • 'Sleutelstad.nl Nieuws' rss feed

Laatste update: donderdag 17 april 2014, 19:04

  • banner IDD%20Pasen.gif

Leiden - donderdag 17 april 2014, 18:54
Chris de Waard - 2 reacties Artikel met audio

Afbeelding bij Leiden heeft een nieuw college(programma)

D66 heeft vandaag met de PvdA, de SP en de VVD  overeenstemming bereikt over een programma voor de komende vier jaar. Alle zaken waarover geen afspraak is gemaakt zijn 'vrij'. Dat betetekent dat partijen vrij zijn om voor of tegen te stemmen, net als de afgelopen vier jaar. De punten waarover wel afspreken zijn gemaakt staan op de website van de gemeente: http://gemeente.leiden.nl/nieuwsitem/artikel/nieuw-college-van-leiden-gaat-voor-samenwerken-en-innoveren/.

Lees meer »

Leiden - donderdag 17 april 2014, 15:21
0 reacties Artikel met video

Afbeelding bij Leidse versie van Papaoutai heet 'Pappa Hoedje'

Van de hit Papaoutai van de Belgische zanger Stromae is nu ook een 'Leidse' versie. Panthero Toney nam het nummer op in het Nederlands en noemde het 'Papa Hoedje'.

De 9-jarige Panthero is de zoon van Ross Toney van het duo Ross & Iba diew in de jaren 80 furore maakten met het hiphop/reggae-nummer 'Wassenaar'. De video van zoonlief is opgenomen op de Lorentzschool in Leiden.

Lees meer »

Leiden - donderdag 17 april 2014, 13:20
0 reacties Artikel met audio

Eind mei staan de volgende verkiezingen op het programma. Op donderdag 22 mei mogen we onze vertegenwoordigers in het Europees Parlement kiezen. Om deze verkiezingen onder de aandacht te brengen van studenten en jongeren nam studentenvereniging AEGEE-Leiden het initiatief om de Week van Europa te organiseren. "Wij vonden dat er te weinig aandacht aan wordt besteed. De Europese verkiezingen zijn een beetje ondergesneeuwd door de gemeenteraadsverkiezingen. En de opkomst onder jongeren was de vorige keer erg laag", vertelde Gijs van Vlaardingen van de Week van Europa bij Stud071. 

Lees meer »

Leiden - donderdag 17 april 2014, 09:19
Chris de Waard - 0 reacties Artikel met fotoreportage

Afbeelding bij Miele's meesterkok traint vrijwilligers Xenia

Onder leiding van meesterkok Jeroen Robberegt van het Miele Culinary Institute in Vianen hebben de vrijwilligers van Xenia Hospica dinsdagavond leren werken met de door zijn werkgever geleverde keukenapparatuur. Het pas geopende jongerenhospice aan de Kloosterpoort draait momenteel proef. Na de paasdagen is men klaar om de eerste gasten te ontvangen en dan moet er natuurlijk gekookt kunnen worden.

Lees meer »

Leiden - woensdag 16 april 2014, 22:11
Chris de Waard - 0 reacties

Afbeelding bij Vals alarm dakbrand Oude Rijn

Geschrokken bewoners dachten eerder vanavond dat er brand was ontstaan op het dak van hun woning aan de Oude Rijn. De gealarmeerde brandweer inspecteerde het dak vanaf de Haarlemmerstraat. Het bleek loos alarm. Mogelijk is bouwstof, veroorzaakt door werkzaamheden, ten onrechte voor rook aangezien. (Foto: Amando van der Heide / Sleutelstad112).

Lees meer »

Leiderdorp - woensdag 16 april 2014, 21:36
Chris de Waard - 0 reacties

D66, VVD en CDA in Leiderdorp zijn eruit: de drie partijen hebben een principeakkoord bereikt dat nu wordt doorgerekend door de ambtelijke organisatie en besproken met de fracties. De beoogde wethouders zijn Michiel van der Eng (D66), Kees Wassenaar (VVD) en Jeff Gardeniers (CDA). 

Lees meer »

Leiderdorp - woensdag 16 april 2014, 16:06
1 reactie

De politie heeft vanmorgen in alle vroegte een 49-jarige man uit Leiden aangehouden op verdenking van de inbraak in een auto en diefstal uit een tuin aan de Berkenkade in Leiderdorp. Een bewoonster van de Berkenkade belde rond 05.30 uur de politie nadat ze een onbekende man in haar tuin had gezien. Ze zag vervolgens dat de man in de auto van de buren stapte, daarin wat rommelde en uiteindelijk wegfietste.

De gewaarschuwde politie ging direct op zoek naar de man. Agenten zagen op de Schapenrustweg een man fietsen die voldeed aan de beschrijving die de getuige had gegeven. In zijn rugzak troffen de agenten flesjes bier aan die waarschijnlijk uit de tuin van de meldster zijn gestolen. De man werd daarop aangehouden.

Lees meer »

Leiden - woensdag 16 april 2014, 16:01
0 reacties

Een 19-jarige jongen uit Rotterdam is dinsdagavond aangehouden na een achtervolging op de A44 richting Leiden. Hij reed in een personenauto die in de nacht van maandag op dinsdag was gestolen in Rotterdam. Dinsdagavond even na half zeven kregen agenten het verzoek om uit te kijken naar het gestolen voertuig. Deze was gesignaleerd op de N44 richting Leiden. Toen agenten het voertuig in het oog kregen, zetten ze de achtervolging in.

Lees meer »

Leiden - woensdag 16 april 2014, 15:58
0 reacties

Agenten hebben gisteren op de Beethovenlaan in Leiden een 35-jarige Hagenaar opgepakt wegens brandstichting. De man wordt verdacht van het in brand steken van zijn eigen woning aan de Roggekamp in Den Haag. Daardoor ontstond dinsdag een uitslaande brand.

Lees meer »

Leiden - woensdag 16 april 2014, 10:50
Chris de Waard - 0 reacties Artikel met audio

Afbeelding bij Drijvende kerstmarkt dit jaar nog groter en mooier

Na het enorme succes van de kerstmarkt die afgelopen december op de Nieuwe Rijn is het Centrummanagement Leiden (CML) al druk bezig met de voorbereidingen voor dit jaar. Op de eerste drijvende kerstmarkt was weinig aan te merken en de enige klacht die je dan ook met regelmatig hoorde was: hij is te klein. Daar gaat dit jaar iets aan gebeuren. De kerstmarkt wordt een stuk groter en krijgt nóg meer sfeer. Qua oppervlakte verdubbelt de kerstmarkt en het aantal chalets groeit van 50 naar 75. De komende jaren moet dat doorgroeien naar 100, stelt voorzitter Frans Schohaus van CML.

Lees meer »

Leiden - woensdag 16 april 2014, 10:26
0 reacties

Door een stroomstoring is er momenteel geen treinverkeer mogelijk rond Leiden Centraal. De NS verwacht dat de problemen rond het middaguur zijn opgelost. Tot die tijd moeten reizigers rekening houden met forse vertragingen van meer dan een uur. Treinreizigers tussen Den Haag Centraal en Amsterdam Centraal en Haarlem kunnen via Utrecht reizen.

Lees meer »

Leiden - woensdag 16 april 2014, 09:15
0 reacties

Afbeelding bij Hondenschool Dogstart: 'Hersenwerk voor honden'

Vanaf heden organiseert Hondenschool Dogstart workshops en (privé) lessen 'Hersenwerk voor honden'. De eerste workshop wordt gegeven op zaterdag 26 april a.s. van 10.00 uur tot 12.30 uur op de locatie Voorschoterweg in Leiden. Hersenwerk voor honden is hetzelfde als puzzelen voor mensen. Een prettig en geestelijk stimulerend bezigheid die samen door eigenaar en hond uitgevoerd wordt.

Lees meer »

Leiden - woensdag 16 april 2014, 08:43
0 reacties

Afbeelding bij Tijdens de Paasdagen met de bus? Eitje!

Iedereen kan tijdens de paasdagen, op zondag 20 en maandag 21 april, voor een appel en een ei met de bus mee. Dan houdt Arriva een paasactie in de regio Duin- en Bollenstreek, Leiden, Rijnstreek en Midden-Holland. Op beide paasdagen kunnen inwoners van de regio voor slechts € 2,- een hele dag onbeperkt reizen met alle stads- en streekbussen en Qliners van Arriva.

De buskaart is verkrijgbaar bij de buschauffeur en is één dag geldig; alleen op de dag van afstempeling. De actie is geldig in alle stads- en streekbussen en Qliners van Arriva in de regio Duin- en Bollenstreek, Leiden, Rijnstreek en Midden-Holland. Buurt- en Belbussen, de Nachtbus, de Keukenhof Express en de gedeelde buslijnen 45, 195 en 295 zijn van de actie uitgesloten. Kinderen tot vier jaar reizen met Arriva sowieso gratis mee.

Lees meer »

Leiden - dinsdag 15 april 2014, 21:07
6 reacties

Afbeelding bij Opstopping teistert Hooigracht

De herinrichting van het kruispunt Hooigracht-Ir. Driessenstraat leidt tot flinke verkeerschaos op de Hooigracht. Ter hoogte van de Albert Heijn in die straat komt het verkeer van twee richtingen bij elkaar, maar kan er niet gepasseerd worden. Er zijn lange files ontstaan.

Lees meer »

Leiden - dinsdag 15 april 2014, 17:46
Chris de Waard - 1 reactie

Afbeelding bij Mogelijk eind deze week coalitieakkoord

Eind van de week wordt er in Leiden een akkoord verwacht tussen D66, VVD, SP en PvdA. Tot afgelopen weekeinde hebben de partijen onderhandeld en deze week worden de puntjes op de i gezet. Volgens D66-formateur Robert Strijk verlopen de gesprekken in goede sfeer en met respect voor elkaars wensen: "Ik ga er nog steeds van uit dat we eind april, begin mei een akkoord kunnen presenteren."

Lees meer »

Leiden - dinsdag 15 april 2014, 16:47
Chris de Waard - 2 reacties

Afbeelding bij Stembusacties kosten 78.000 euro

De gemeente Leiden heeft in totaal 78.000 euro uitgegeven aan opkomstbevorderende maatregelen in de aanloop naar de verkiezingen op 19 maart. Van dat bedrag ging 40.000 euro naar het Leids Verkiezingsfestival, 14.000 euro naar de stemwijzer, een brief van de burgemeester aan iedereen die voor het eerst mocht gaan stemmen en het zeepkistdebat, 18.000 euro ging op aan de uitslagenavond en tenslotte werd er 6.000 euro besteed aan het inrichten van extra stemlocaties.

Lees meer »

Leiden - dinsdag 15 april 2014, 15:49
Chris de Waard - 4 reacties Artikel met audio Artikel met video

Afbeelding bij Leidse poptempel Gebr. de Nobel later klaar

Poppodium Gebr. de Nobel is niet na de zomer en ook niet dit najaar klaar. "Het wordt wel december," zegt Leontine de Reede van het voormalige Leids Vrijetijd Centrum (LVC). Die eerste periode na de opening wordt er proefgedraaid. "Kinderziektes heb je natuurlijk altijd bij zo'n heel nieuw pand."

Lees meer »

Leiden - dinsdag 15 april 2014, 15:22
Ivo van Spronsen - 1 reactie

Afbeelding bij Gemeente moet belemmeringen voor inwonende ouders wegnemen, vindt CDA

Ouders die vanwege mantelzorg samen willen wonen, lopen tegen veel regels aan die het samenwonen niet bevorderen. Het CDA in Leiden pleit voor een beter beleid hiervoor en heeft vragen gesteld aan burgemeester en wethouders.

Lees meer »

Leiden - dinsdag 15 april 2014, 14:56
Chris de Waard - 6 reacties Artikel met audio

Afbeelding bij SP discussieert over basisinkomen voor iedereen

Op vrijdag 25 april is Ad Planken, voorzitter van de vereniging Basisinkomen, te gast bij het Politiek Café van de SP Leiden in de Marnixstraat. Hij komt vertellen over de doelstellingen van de vereniging en gaat met de aanwezigen in discussie over de voordelen van zo'n vast basisinkomen dat de overheid aan iedere burger verstrekt of garandeert zonder daar voorwaarden bij te stellen.

Lees meer »

Leiden - dinsdag 15 april 2014, 14:55
Ivo van Spronsen - 0 reacties

Afbeelding bij Speuren naar paaseieren? Het kan in Rijksmuseum Volkenkunde

Het is een traditie geworden: paaseieren zoeken in de tuin van Rijksmuseum Volkenkunde. Kinderen tot 12 jaar kunnen ook deze Pasen weer komen zoeken. De eieren van dit jaar zijn bijzonder omdat met ieder gevonden ei de kinderen iets leert over andere volkeren. De paasspeurrEIs neemt de kinderen langs allerlei culturen en hun gebruiken. Zo wordt er ingegaan op verschilende vruchtbaarheidssymbolen zoals de haas en de eieren van Pasen. 

Lees meer »

Leiden - dinsdag 15 april 2014, 14:18
Ivo van Spronsen - 4 reacties Artikel met audio

Afbeelding bij CDA wil aanpak drank- en drugsoverlast Stevenshof

Het CDA in Leiden maakt zich ernstige zorgen over de overlast van drank en drugs in de Stevenshof. Nabij het gezondheidscentrum hebben veel omwonenden last van hangjongeren. Bewoners hebben het gevoel dat de politie niet komt opdagen als er gebeld wordt met een melding.

Lees meer »

Leiden - dinsdag 15 april 2014, 10:53
Chris de Waard - 0 reacties

Afbeelding bij Irakese vluchtelingen willen blijven

Een groepje uitgeprocedeerde vluchtelingen uit Irak vroeg afgelopen zaterdag aandacht voor hun situatie. "Die is uitzichtloos en dat kan zo niet langer," aldus woordvoerder Salem van de asielzoekers. "Ik ben tandarts, maar mag hier niks doen. We krijgen 30 euro per week en zitten met vijf personen op een kamertje. Al sinds 2011."

Lees meer »

Leiden - dinsdag 15 april 2014, 09:17
Chris de Waard - 0 reacties Artikel met audio

Afbeelding bij Vanavond in Scheltema: derde editie Stand van de Stad

Het Rijnlands Architectuur Platform (RAP) presenteert vanavond de derde editie van de 'Stand van de Stad'. In de actuele live talkshow met publiek passeren in een uur tijd tal van stadse onderwerpen de revue. In deze editie aandacht voor het Xenia Hospice, Citta Slow in Zoeterwoude en theehuis 'De Uitdaging' in Leiden Noord.

Lees meer »

Leiden - dinsdag 15 april 2014, 09:09
0 reacties

Afbeelding bij Politie in actie tegen fietsendiefstal

De komende periode besteedt de politie samen met een aantal andere partijen extra aandacht aan fietsdiefstalpreventie. In de week van 21 tot en met 28 april letten agenten tijdens de surveillance en bij controles extra op fietsen waaraan te zien is dat ze mogelijk gestolen zijn. Zo geeft bijvoorbeeld een fiets zonder vast slot aanleiding om deze te controleren. Onder andere politiebikers worden speciaal belast met de opsporing van gestolen fietsen.

Fietsdiefstal is echter niet alleen een zaak van de politie. Fietseigenaren kunnen zelf veel doen om te voorkomen dat hun eigendom wordt gestolen. In de diverse winkelcentra en in gebieden met veel fietsdiefstallen kunnen fietsers hierover tips op papier én in persoon krijgen.

Lees meer »

Leiden - dinsdag 15 april 2014, 09:06
0 reacties

Een politieman zag zaterdag in zijn vrije tijd dat een jongen van een jaar of 17 probeerde om met zijn hand de ruit in te slaan van een aan de Montgomerystraat geparkeerde Porsche. Toen hij hem daarover aansprak, beweerde de jongen dat het zijn eigen auto was en dat hij de sleutels erin had laten liggen.

De agent geloofde er niks van en seinde zijn collega's in. Al snel bleek dat de auto inderdaad niet aan de jongen toebehoorde. Ze hielden de 17-jarige aan op verdenking van poging tot diefstal.

Lees meer »

Leiden - dinsdag 15 april 2014, 08:57
0 reacties

De politie is nog steeds op zoek naar mensen diemeer weten over de beroving van een 81-jarige vrouw. Op maandag 2 december 2013 pinde de bejaarde vrouw rond 14.40 uur geld bij het Vijf Meiplein. Kort daarop werd ze door twee jongens beroofd van haar handtas. De nog steeds onbekende daders zijn er rennend vandoor gegaan.

Lees meer »

Leiden - dinsdag 15 april 2014, 08:52
0 reacties

Een 55-jarige automobilist uit Leiden botste zondagmorgen zwaar beschonken tegen een lantaarnpaal op de Doctor Lelylaan. Agenten die hem aanspraken, constateerden dat de man de nodige alcohol had gedronken. Hij moest mee naar het bureau en blies 665 ugl. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd.

Lees meer »

Leiden - zondag 13 april 2014, 20:27
Eline van den Hout - 7 reacties Artikel met audio Artikel met fotoreportage

Afbeelding bij Opening eerste zondagse biomarkt

De eerste biologische markt op zondag stond vandaag op de Vismarkt. Hans van der Reijden heeft samen met Eli de Graaf de markt kunnen realiseren met de hulp van wethouder Robert Strijk. De biomarkt is bijzonder, want het is geen gemeentelijke markt maar een initiatief van ondernemers.

Lees meer »

Leiden - zondag 13 april 2014, 16:05
Eline van den Hout - 0 reacties Artikel met audio Artikel met fotoreportage

Afbeelding bij Dummie de mummie is een held voor kinderen

Vijf jaar geleden zat Tosca Menten wat te rijmen en toen kwam ze uit op 'Dummie de mummie'. Sindsdien is Dummie niet meer weg te denken uit haar leven en bovendien is hij wereldberoemd geworden. De boeken over Dummie de mummie zijn in velen talen vertaald en er is zelfs een film in de maak die deze herfst in de bioscoop komt. Vandaag is het Dummie de mummie-dag in het RMO. Een heleboel kinderen zijn erop afgekomen om hun boeken door Menten te laten signeren en naar de schrijfster te luisteren.

Lees meer »

Leiden - zondag 13 april 2014, 11:55
15 reacties

Afbeelding bij Ernstige overlast voor verkeer Hooigracht-Langegracht

De komende maanden worden de kruispunten van de Hooigracht met de Ir. Driessenstraat en die van de Langegracht met de Klokpoort opnieuw ingericht. Tijdens de werkzaamheden is er slechts één rijstrook open voor verkeer. De winkels en woningen zijn tijdens de werkzaamheden bereikbaar. Het verkeer wordt met behulp van verkeerslichten per rijrichting langs de werkzaamheden geleid.

Lees meer »

« Ouder nieuws

Bekijk het archief

Aanmelden nieuwsbrief